Trenerji

dgr-8431dr. Jernej Sever

Delo v klubu: predsednik, glavni trener

Jernej Sever je vodja Centra premik v Ljubljani in glavni trener  Karate instituta, ki je eden najštevilčnejših tovrstnih društev pri nas. Je predsednik tehnične komisije v Karate zvezi Slovenije in  vodi izobraževalne programa za vaditelje in trenerje karateja. Pripravlja in vodi delavnice ter seminarje na temo boljšega soočanja s stresom, spoznavanja različnih telesnih tehnik in vzpostavljanja telesnega in čustvenega ravnovesja. Je tudi  soustanovitelj zagonskega podjetja Mojespretnosti.  Leta 2006 je magistriral iz področja filozofije, pomemben del magistrske naloge je bil narejen tudi na biotehnični fakulteti, iz področja nevrobiologije in etologije. Leta 2015 pa je doktoriral s področja kognitivne znanosti. Glavni področji njegovega raziskovanja sta predvsem kineziologija in kognitivna znanost.

S karatejem se je začel ukvarjati že pri 6 letih starosti. V svoji tekmovalni karieri je osvojil več državnih naslovov v katah in borbah ter bil stalni član slovenske mladinske in članske reprezentance. Največja tekmovalna uspeha sta 2. mesto na karate univerzijadi v Nantesu (Francija) ter 3. mesto na svetovnem JKA prvenstvu v Cardiffu (Velika Britanija). Iz področja borilnih veščin, meditacije in telesnih tehnik se je izobraževal pri različnih učiteljih iz celega sveta (Dušan Dačič/Srbija, Daniele Boffeli/Italija, Irie Hirokazu/Japonska). Leta 2005 je v Švici pod okriljem JKA zveze opravil izpit za mojstra črnega pasu 3. DAN.  Več kot 10 let se aktivno ukvarja tudi z vadbo taijiquana.  Zadnjih pet let se posveča tudi znanstvenemu raziskovanju osnovnih principov te kitajske borilne veščine. Taijiquan vadi z Žigom Tršarjem, ustanoviteljem Taiji inštituta pri nas. Žiga je učenec mojstra Zeng Xiangboa iz Tajvana.  V letu 2013 je svoje raziskovalno delo predstavil tudi na Kulturni univerzi v Tajpeju na Tajvanu, na Oddelku za borilne veščine, kjer so raziskave sprejeli z velikim zanimanjem.

3čkPatricija Horvat 

Delo v klubu: Glavni trener tekmovalcev, vaditelj Zmajčkovega programa

S karatejem se je začela ukvarjati pri 5 letih. Takratni trener Bojan Sever je zelo kmalu v njej  prepoznal talent tako, da je že kot zelo mlada začela tekmovati na različnih tekmovanjih tako v Sloveniji kot v tujini. Po naslovih večkratne državne prvakinje ji je v kadetski konkurenci uspelo priti do naslova svetovne prvakinje v organizaciji zveze JKA. Z reprezentanco Slovenije se je redno udeleževala evropskih in svetovnih prvenstev kjer je 2 x osvojila 5. mesto. Leta 2001 je v Švici po okriljem JKA karate zveze opravili izpit za črni pas 1. DAN. Poleg črnega pasu je Patricija tudi opravila izpit inštruktor karateja.

Vse skozi si je želela svoje zanje prenašati tudi na mlade. Že kot srednješolka je pomagali voditi prve otroške skupine, kasneje pa je karate postal njena služba. Karate poučuje v Idriji,  Sp. Idriji, Črnem vrhu, Cerknem in Žireh.

Poleg vodenja rekreativnih skupin se je Patricija posvetila tudi delu z našim najboljšimi tekmovalci. Vodi dodatne treninge, spremlja tekmovalce na tekmovanjih in skrbi za nemoten potek našega tekmovalnega programa. V zadnjih letih so naši  tekmovalci zelo uspešni tako na domačih kot tujih tekmah. Trenutno je pet naših članov vključeno tudi v delo slovenske mladinske reprezentance. Poleg več medalj na državnem prvenstvu naši člani uspešno zastopajo barve slovenske reprezentance na vseh večjih tekmovanjih.

Masa Gala - foto Polona Kumelj (48)

Maša Gala 

Delo v klubu: Mednarodna sodnica (European Karate Federation), vaditelj Zmajčkovega programa

Maša Gala je po poklicu akademska slikarka. Zaključila je študij slikarstva, novih medijev in grafike na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, Univerza v Ljubljani, kjer je leta 2010 prejela študentsko Prešernovo nagrado za slikarstvo. Študijsko se je na področju avtorske fotografije izpopolnjevala na Akademiji za umetnost, arhitekturo in oblikovanje v Pragi, na Češkem. Poleg samostojne prakse od leta 2010 deluje tudi v umetniški skupini 3kolektiv. Od leta 2005 razstavlja v Sloveniji in v tujini (Francija, Nizozemska, Češka, Bolgarija, Italija, Švica) na različnih samostojnih in  skupinskih razstavah. Več o njenem delu lahko najdete na naslednjih spletnih straneh: www.masagala.eu in www.facebook.com/MASAGALAart.

S karatejem se aktivno ukvarja od leta 1993. Črni pas 2. DAN je opravila leta 2008, 1. DAN pa leta 2001 (Takashi Tokuhisa).  Več let je bila reprezentantka Slovenije v katah v kadetski in mladinski reprezentanci, aktivno je tekmovala v katah in borbah do leta 2007. Po zaključku tekmovalne kariere se je usmerila v sodniške in trenerske vode. Od leta 2003 sodi na slovenskih in mednarodnih tekmovanjih za EKF in KZS. Poleg sojenja karateja jo zanima tudi delo z otroki in perspektivnimi tekmovalci v katah. V klubih Shotokan KK Ljubljana, Shotokan KK Grosuplje in KK Kolektor Idrija je trenirala otroke, mladostnike in rekreativce; po zaključku tekmovalne kariere pa tudi mlajše tekmovalce v katah. Opravljen ima tudi izpit instruktor karateja, trener karateja I. Zelo jo veseli delo z otroki in prenašanje znanja karateja naprej, na mlajše generacije.

»Likovna umetnost in karate sta moji veliki ljubezni in me spremljata že od malih nog ves čas. Vesela sem, da sem ju našla že tako zgodaj! « Maša Gala

Karmen Slak

Delo v klubu: vaditelj Zmajčkovega programa  

Univerzitetna diplomirana biologinja.  Poklicno pot je pričela kot varuhinja predšolskih otrok v vrtcu v Idriji, nadaljevala z vzgojo in poučevanjem otrok v oddelkih podaljšanega bivanja v OŠ Idrija in poučevanjem v 7., 8. in 9. razreda v OŠ Spodnja Idrija. Zadnja leta poučuje dijake na Gimnaziji Jurija Vege Idrija.

Karate je pričela trenirati 2005/06 z namenom iskanja psihofizičnega ravnovesja. Pedagoško poslanstvo je dopolnila s poučevanjem osnov karateja začetnih skupin otrok. Leta 2010 je opravila izpit za vaditelja karateja I. stopnje in junija 2014 opravila izpit za črni pas.

Marjan Čibej

Delo v klubu: glavni trener mešanih borilnih veščin in samoobrambe.

Je vodja skupine mešanih borilnih veščin v Idriji. Z borilnimi veščinami se ukvarja že več kot 15 let. Najprej je treniral karate pod dr. Jernej Severjem, kasneje kickboks pod Miho Božičem in nato mešane borilne veščine pri različnih mentorjih. V zadnjem času posebno pozornost posveča Brazilskemu Jiu jitsu. Rad dela z otroki, najstniki in odraslimi. Verjame, da trening borilnih veščin, ki so uporabne v realnem svetu, zmanjšuje agresijo med mladimi in ustvarja samozavestnejše posameznike. Prav tako organizira občasne tečaje samoobrambe za odrasle in anti-bullying tečaje za otroke. Po izobrazbi je diplomirani pravnik.

Ivan Razpet

Delo v klubu: vaditelj karateja

S karatejem se je srečal v najstniških letih, pod vodstvom takratnih trenerjev v Idriji, Bojana Severja in Riharda Pavšiča. V začetku se je udeleževal tudi tekmovanj, vendar ga je karate kasneje začel zanimati kot ,,veščina”.

Kot vsestranski športnik se je ukvarjal še z drugimi športi: uspešno je tekmoval v gorskih tekih, ter se dve desetletji resno ukvarjal z alpinizmom.

Zadnja leta pa se bolj aktivno ukvarja s trenersko vlogo v Karate klubu Cerkno pod okriljem Karate Instituta.