Kako pridobiti SUPERMOČ v borilnih veščinah? – 18.4. Center Premik

fotografija_premik2[1]Znanost v dialogu z osnovnimi metodami taijiquana, karateja, aikida in yiquana. Znanstvene raziskave borilnih veščin, ki smo jih izvedli v Centru Premik, so pokazale, da je učinkovito gibanje v borbi mogoče opisati s tremi osnovnimi koncepti: pravilna drža, prostost sklepov, stabilnost trupa. Poleg konceptov, ki določajo učinkovito gibanje, je v borilni veščini potrebno upoštevati tudi odnos s partnerjem. Za doseganje učinkovitega napada ali obrambe potrebujemo poznavanje pravega trenutka in prave smeri napada. Vse to nam omogoča, da partnerjeve napake izkoristimo v svoj prid.

V iskanju učinkovitega gibanja so borilne veščine razvijale različne metode in pristope, ki so pogosto razlog za pomanjkanje dialoga med posameznimi  borilnimi šolami. Glavni namen seminarja  »Kako pridobimo SUPERMOČ v borilnih veščinah« je preseganje mej med njimi in bogatenje našega znanja z drugimi izkušnjami in pristopi.

Seminar je namenjen vsem ljubiteljem borilnih veščin, ne glede na predhodno znanje, ki jih zanimajo univerzalni in pogosto najbolj osnovni principi gibanja in odzivanja v borbi.

V štirih 90 minutnih delavnicah bodo predstavljene štiri metode – dve v dopoldanskem in dve v popoldanskem času. Vsakemu sklopu bo sledila vodena diskusija. Vodilna vprašanja, na katere bodo poskušali odgovoriti učitelji na delavnicah so:

Kako vaditi in kaj je SUPERMOČ pri predstavljeni borilnih veščini?

Kakšne samostojne vaje uporabljamo za vadbo učinkovitega gibanja in kakšne vaje za vadbo pravega trenutka in smeri napada?

Kakšna je razlika med surovo močjo in močjo pridobljeno iz veščine?

Posamezne metode bodo predstavili:

10:00 – 11:30 : Zeng Xiangbo, taijiquan (družina Yang taijiquan, Tajvan)

11:45 – 13:15: Jernej Sever, karate (vodja Karate institute, Slovenija)

15:00 – 16:30: Aleksandr Starovojtov, aikido (predsednik Aikikai Slovenija)

16:45-  18:15: Mario Antoldi, yiquan(vodja Technice Arti Orientali, Italija)

Od 18:30 do 19:30 zaključek srečanja z  provokativno debato z mojstri in publiko:

Dr. Žiga Tršar (Taijiquan institute) bo vodil diskusijo, v kateri bo izzval učitelje glede ciljev in učinkovitost njihove metode. Osredotočil se bo na problem prenašanja znanja (posebno iz tujega okolja) in spraševal, kdaj so opisi in navodila v teh veščinah lahko zavajajoči ter kako se učitelji temu poskušajo izogniti . Glede na meritve opravljene v Centru Premik, bo iskal skupno točko med univerzalno znanostjo in specifičnim metodam učenja.

Ostale podatke (cena,…) dobite v priponki. SUPERMOČ – plakat:  TJQ_SUPERMOČ_plakat.  TJQ_SUPERPOWER_poster.

Oglejte si še prispevka iz lanskega srečanja.

Prispevek Taijiquan instituta.

Prispevek POP TV.